Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen

Wat verstaan we onder parket?
Parket is een houten vloer die is afgewerkt met lak, was of olie. De keuze voor een van deze middelen hangt helemaal af van uw persoonlijke smaak en wensen. Aan elke van deze afwerkmethoden zijn namelijk zowel voor- als nadelen verbonden. Klassiek parket bestaat uit smalle stroken hout die op de ondervloer zijn vastgespijkerd. Lamelparket, een modern parket, bestaat uit drie lagen hout en is door de samenstelling stabiel. Het kan nauwelijks uitzetten of krimpen.

 

Wat is het verschil tussen parket en een planken vloer?
Een planken vloer bestaat meestal uit brede stroken hout die naast elkaar worden vastgespijkerd. Zo’n vloer oogt wat ‘ruwer’ en ligt eigenlijk nooit helemaal vlak. Een parketvloer daarentegen is gemaakt van smalle latten die wel netjes gelegd kunnen worden. Modern parket wordt vastgelijmd en niet gespijkerd. En parket kan in verschillende patronen gelegd worden.

 

Waarom is parket beter dan laminaat?
Laminaat ziet er uit als hout, maar is het niet. Het bestaat uit spaanplaat of MDF waarop een houtprint is aangebracht dat met een kunststoflaag is afgewerkt. Als deze laag versleten is, dan is de vloer op. Parket kunt u vernieuwen door het te schuren en van een nieuwe laklaag te voorzien, waarna uw vloer weer jaren mee kan. Hoewel laminaat bij aanschaf goedkoper is, bent u met parket op de lange duur voordeliger uit.

 

Uit welke houtsoorten kan ik kiezen?
Voor parket kunt u kiezen uit diverse houtsoorten. De soorten hout verschillen in hardheid en kleur.